• Aerial view of the site
  • Masterplan of the site
  • Site Layout plan of the proposals
  • Aerial view of the site
  • Masterplan of the site
  • Site Layout plan of the proposals

The proposals were for the development of 25 chalets on a sustainable urban fringe location between Newbury and Thatcham in Berkshire.

The design sought to provide much needed high quality tourist accommodation; retain important landscape features and views; protect existing footpaths; utilise existing ‘natural capital’ by orientating development towards the conservation lake; utilise innovative low carbon technologies; incorporate measures to enhance levels of biodiversity; and create an organic form of development that forms a welcome part of the landscape rather than an intrusive addition.

The organic form of development means that whilst each cluster of chalets follows a regular but loose arrangement, the clusters have differing orientations and alignments to create a flowing development focused towards the conservation lake. The arrangement of buildings is complemented by a comprehensive scheme of landscaping to emphasis the separation between each cluster. The result is an unobtrusive, low density form of development that will provide a ‘feathered edge’ to the established urban environment to the north and west, and will be a place where people can come to relax and unwind in an attractive and natural environment with significant ecological value.

The chalets are heavily glazed to maximize levels of passive solar gain and include a partially covered outdoor raised decking area to enable visitors to enjoy the natural surroundings. They feature a varied and innovative palette of materials including a wildflower roof.

Pro Vision managed the scheme through to a successful planning approval. The scheme is progressing forward and should be built out in the near future.

Please note: Drawings are copyright of Sutton Griffin Architects

Share