Our client, a local construction business, bought a derelict, industrial laundry site in the Wiltshire village of Shrewton. We were instructed to achieve permission for a purely residential development of the brownfield site with as many small homes as possible to meet local market demand and parish council aspirations for affordable housing.

The site had initially been assessed by Wiltshire Council and the Environment Agency as being at risk of flooding – and an eight-home application refused. However, our familiarity with the local area and strong working relationship with relevant consultants suggested this was incorrect. A detailed model of the River Till catchment was commissioned and a revised application culminated in consent for three four-bedroom houses. This permission included detailed landform reprofiling to ensure flooding would not occur.

With the benefit of this permission, a further revision was prepared to return to a higher number of smaller dwellings, utilising the same footprint and landform as the approved scheme. Built in 2015, the nine new homes comprise two one-bedroom flats, five two-bedroom terraced houses and two three-bedroom terraces.

Client: Private Developer
Project Type: Residential Development
Services Provided: Planning
Architecture
Ecology
Completion: 2015

Share